fbpx

Servitørlønn

Skal du søke videregående skole og er interessert i servitørfaget? Vi gir deg informasjon om servitørlønn og jobbmuligheter for deg som fullfører fagbrev hos oss. 

Vi er en liten skole med fokus på at hver enkelt elev får den oppfølgingen og oppmerksomheten de har behov for. Vår engasjerte og kompetente lærerstab har også arbeidserfaring fra bransjen for best å kunne forberede elevene på arbeidslivet.

To år med skole, to år som lærling

Ungdomsskoleelevene søker seg inn på linjen Restaurant- og matfag, og i VG1 er det nettopp disse fagene som står på læreplanen. Fagene skal legge et grunnlag for alle retningene innen faget.

Andre året, i VG2, velger du mellom kokk- og servitørfag som du skal ut i lære i før du får et fagbrev. Elevene våre er lærlinger i to år. Via vår samarbeidspartner Lærlingekompaniet er alle elever garantert en plass som enten servitør- eller kokkelærling

Lærlingekompaniet 

Vi samarbeider med Lærlingekompaniet, et privat opplæringskontor som står for opplæringen av lærlinger innenfor hotell- og restaurantfag. 

De har siden 1987 hatt stor suksess med opplæring av lærlinger, og 99 prosent av deres lærlinger har fullført opplæringen og bestått fagbrev. 

I sine lokaler i Vika har de restaurant og kurskjøkken hvor det holdes kurs for lærlinger. Her gjennomføres også fagprøvene til kokk- og servitørlærlinger. 

Videreutdanning 

Ønsker du en høyere lønn enn servitørlønn og er interessert i å videreutdanne deg etter å ha fullført fagbrevet, har du flere muligheter. 

Du kan gå videre med Hotell- og reiselivsledelse eller du kan videreutdanne deg som vinkelner. Har du tatt fagbrev i kokkefag kan du også gå videre til mesterbrev.

Ønsker du å studere på høyskole eller universitet etter fullført fagbrev, kan du ta påbygg for å oppnå generell studiekompetanse. Det er også flere skoler som har begynt å ta inn elever med fagbrev, for eksempel Universitetet i Stavanger. 

Karrieremuligheter 

Når du velger Restaurant- og matfag er det flere spennende yrker og karrierer du kan utforske videre, både innenfor kokke- og servitørfag.

Mulige yrkesveier

Det første karriereveiene man tenker på er ofte yrkene kokk og servitør, men disse er ikke på langt nær de eneste titlene du kan sitte igjen med når du har et fagbrev fra Norsk Restaurantskole.

Baker og konditor

Du kan blant annet bli både baker og konditor, jobbe i bakerier, restauranter og med produksjon av bakervarer for større selskaper som Hatting og Eldorado. 

Slakter og pølsemaker

Slakter og pølsemaker er en annen vei å gå, både i slakterier eller ved å jobbe med kjøtt i store dagligvare- eller gourmetforretninger. Det samme gjelder om du vil jobbe med fisk som fiskehandler – både industrielt og som distributør. 

Kjøkkensjef og hovmester

Kjøkkensjef er et annet populært yrke du kan gå for med et fagbrev i Restaurant- og matfag. 

Er du glad i å jobbe med mennesker, kan også hovmester være noe for deg. Her deler du mye ansvar med restaurantsjefen og vil dermed få prøvd deg innenfor det administrative også.

Reiselivs- og hotelledelse

Du kan også jobbe med ledelse, både innenfor reiseliv og hotell. Vær med å designe bærekraftige opplevelser og løsninger for reisende og hotellgjester. 

Lærer 

Alle våre lærere har både fagbrev og erfaring fra arbeidslivet. Du kan også, etter noen års bransjeerfaring, kanskje bli en del av vår lærerstab?

Næringsmiddeltekniker

Du kan bli en del av flere spennende bransjer om du går for en fremtid som næringsmiddeltekniker. Her jobber du med blant annet produktutvikling og kvalitetssystemer. 

Dette kan du tjene

En gjennomsnittlig servitørlønn lå i 2021 på ca. 408 000 kroner i året, uavhengig om du jobber kommunalt eller privat. Dette er som sagt et gjennomsnitt. Du vil som nyutdannet kunne tjene mindre enn dette og som erfaren tjene mer. 

Lærlingelønn

Som forklart tidligere er elevene lærlinger de siste to årene av utdannelsen. Det første året skal fungere som et opplæringsår og er derfor i utgangspunktet ubetalt. 

Andre året vil lærlingen være produktiv for bedriften og dermed ha en større verdi som skal betales deretter. For å jevne ut lønnen i oppstartsfasen får våre lærlinger en hel årslønn fordelt på de to lærlingeårene.

Tar du fagbrev i servitørfag får du første halvår utbetalt 30 prosent av en servitørlønn. Andre halvår tjener du 40 prosent, tredje halvår 50 prosent mens du siste halvår får 80% av lønnen til en nyutdannet servitør. 

Vil du vite enda mer om servitørlønn og jobbmuligheter? Ta kontakt med oss på mail eller telefon, vi gir deg informasjonen du trenger til å ta et riktig valg for deg.