fbpx

Kokk lønn

Er du flink på kjøkkenet og interessert i en karriere innenfor kokkefaget? Du har flere kule arbeidsmuligheter og en potensielt god lønn som kokk.

Med fagbrev i kokkefag fra Norsk Restaurantskole har du mange jobbmuligheter videre. Som en del av studiet får du to års erfaring som lærling, noe som øker sjansene dine for å komme raskt ut i arbeid. 

Hva kan jeg tjene?

Det er selvfølgelig interessant å vite hva man kan forvente å tjene før du velger en utdannelsesretning. Når du har fullført fagbrev i kokkefag er det flere potensielle lønnsnivåer du kan ligge på. 

  • I følge Statistisk Sentralbyrå har en heltidskokk en lønn på ca. 399 120 kroner i året. Dette gjennomsnittet er regnet ut i fra både kommunal og privat sektor. Det var ca. 13 200 personer i Norge som hadde denne stillingen i 2019.  
  • En sjefskokk hadde i 2019 en lønn på ca 495 720 kroner i Norge, mens en restaurantsjef tjente ca. 480 000 kroner på et år. 
  • De 3 220 personene i Norge som jobbet fulltid som kokk på gatekjøkken eller på kafe hadde i 2019 en gjennomsnittlig årslønn på litt over 370 000 kroner. 

Det er også viktig å huske på at de aller fleste nyutdannede, uansett bransje, ikke går rett ut i drømmejobben, og det kan gå noen år før du har oppnådd den lønnen og stillingen du så for deg.

Bli lærling hos Lærlingekompaniet 

Fagbrevet i kokkefag på Norsk Restaurantskole tar fire år å fullføre. Du begynner med Restaurant- og matfag i VG1 og går derfra videre til å velge mellom kokk- og servitørfag i VG2. Deretter har du to år som lærling. 

Norsk Restaurantskole samarbeider med Lærlingekompaniet som gjør at alle våre elever er garantert en lærlingplass i to fulle år. Du får dermed to års verdifull erfaring. 

Dette tjener du som lærling

Det første året som lærling ses på som et opplæringsår der du også opparbeider deg erfaring som du kan bruke videre. Dette året er derfor vanligvis ikke betalt. 

I år nummer to derimot vil du være av større verdi for bedriften, ved at du skal bidra til den daglige driften, være produktiv og mer selvstendig. Derfor skal du selvsagt ha lønn for det arbeidet du gjør.

Hos oss fordeles lønnen på disse to årene, slik at du i løpet av dine to år som lærling får det samme som en nyutdannet fagarbeider. 

Fordelingen er ofte slik at du første halvåret får 30% og andre halvår får 40% av lønnen som en nyutdannet fagarbeider ville fått. Tredje halvår går du opp til 50% mens du siste halvår som lærling vil tjene hele 80% av en vanlig fagarbeiders lønn. 

Har du spørsmål om det å jobbe som kokk og lønn? Send oss en mail eller ring for en uforpliktende prat. Vi hjelper deg som vurderer restaurant- og matfag å ta et riktig valg.