Fagbrev som servitør
Hvis drømmen er å jobbe med servering av mat og drikke kan du ta utdanningen hos Akademiet Norsk Restaurantskole. Her kan du ta fagbrev som servitør
Akademiet Norsk Restaurantskole ble etablert i 2015 og er en videregående skole i Norge som jobber med å løfte restaurantfaget og kompetansen i bransjen. Vi utdanner elever til å bli dyktige kokker og servitører. På denne måten bidrar til å løfte faget og kvaliteten på utdanningen.
Bli servitør
Hvis du synes mat og drikke er spennende, du har et ønske om å jobbe innen kundeservice, og i høyt tempo, kan servitørfaget være et utmerket alternativ for deg.
Hva gjør en servitør?
De aller fleste av oss vet at servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og rydder opp, samt gjør sitt beste for at hver enkelt gjest skal trives. Men yrket er mye mer enn det.
Dyktig innen mat og drikke
En god servitør har god kunnskap om mat og drikke, og kan veilede gjestene mellom menyene, gi anbefalinger, presentere mat og drikke, i tillegg til å kunne ulike serverings- og tilberedningsmetoder. Som servitør må du også kunne:
sette sammen vinkart og menyer
anbefale kombinasjoner av mat og drikke
blande drinker
Salg og service
Som servitør er profesjonell gjestebehandling viktig, og det er din jobb å sørge for at hver enkelt gjest skal trives under restaurantbesøket. Uansett om gjesten klager på maten, eller er strålende fornøyd skal du ta hensyn til kundens ønsker og behov. De skal oppleve at de blir sett og hørt og målet er at de generelt sitter igjen med en positiv opplevelse av kundebehandlingen. Som servitør skal du sørge for å:
mersalg
generell tjenesteyting
være restaurantens ansikt utad
serverer mat, og gjør at hver enkelt gjest er fornøyd
Ha øye for estetikk
Estetisk sans er også en viktig del av yrket. Du skal sørge for klargjøring av lokaler, oppdekking og ikke minst kunne anrette maten på en innbydende måte.
Du må også kunne håndtere bruk av ulike håndverktøy, maskiner og utstyr, samt digitale bestillings- og betalingssystemer.
Selvstendighet og samarbeidsevner
Når du jobber som servitør må du kunne samarbeide godt med andre. Du jobber ofte sammen med andre servitører, i tillegg til at kokken, hovmesteren og bartenderen ofte er en del av teamet. Du må også ha evnen til å jobbe selvstendig og være løsningsorientert.
Helse, miljø og sikkerhet
I tillegg til at du må ha god kunnskap om mat og drikke, er fagterminologi også viktig i dette yrket. Du må også ha kunnskap om regelverk innen hygiene, sikkerhet og relevant regelverk innen yrket generelt.
Andre viktige elementer
Andre viktige deler av servitøryrket er å forstå ressursutnyttelse og kunne ulike arbeidsteknikker, samt bruk av ulike verktøy og systemer som benyttes i jobben – som for eksempel betalingssystemer. For å bli en god servitør må du kunne jobbe i høyt tempo, være glad i å omgås mennesker og ikke minst kunne håndtere uforutsette hendelser.
Hvor kan jeg jobbe som kokk?
Som utdannet kokk finnes det mange muligheter – utdanningen er internasjonal, så du kan også jobbe i utlandet. Eksempler på arbeidsplasser du kan jobbe på som kokk er; restaurant, i kantine for skole eller institusjoner (som sykehjem eller forsvaret) og bedrifter. Du kan også jobbe på kaféer, barer, i dagligvarehandelen, på cruisebåter eller for eksempel i næringsmiddelindustrien.
Ulike typer kokker
Vi skiller i dag mellom kokk og ernæringskokk. En ernæringskokk er spesialisert på ernæring og diett, og jobber gjerne ved institusjonskjøkken, som for eksempel på sykehus, fengsel og andre institusjoner.
Søk skoleplass i dag
Hvis du vil jobbe innen servitør- eller kokkefaget kan du søke skoleplass hos oss. Alle søknader blir behandlet ved ordinær søknadsfrist 1. mars. Husk å legge ved karakterkort fra 1. termin i 10. klasse
Lurer du på noe?
Ta kontakt for mer informasjon. Hvis du har spørsmål angående utdanningen, skolen eller andre ting er det bare å ta kontakt med oss. Vi hjelper deg mer enn gjerne! Vi er tilgjengelige på e-post: nrs@akademiet.no og telefon: 24 200 369