Restaurant- og matfag

Vurder restaurant- og matfag når du skal søke videregående skole. Norsk Restaurantskole tilbyr både kokk- og servitørfag.

Den videregående skolen Norsk Restaurantskole har som mål å utdanne ungdom til å bli kompetente og hardtarbeidende fagarbeidere innenfor kokk- og servitørfag.

Vi er en skole som har fokus på god oppfølging gjennom utdanning. Fordi vi er en liten skole har vi mulighet til å følge opp hver enkelt elev tett og personlig. Hos oss er det kort avstand mellom lærer og elev, og elevene får også mulighet til å evaluere vår stab slik at vi hele tiden kan forbedre oss.

Våre lærere er svært kompetente både faglig og pedagogisk, og har erfaring fra bransjen. De er også utdannet og har fagbrev i de fagene de underviser i.

Utdanningsløpet

Elevene søker seg inn på linjen som heter Restaurant- og matfag. I første del av utdanningen vil du tilegne deg praktisk og teoretisk erfaring gjennom forskjellige fag på skolen.

På VG1 får du et godt grunnlag innen restaurantfaget og matfaget, slik at du i VG2 kan spisse utdanningen i den retningen som passer deg best. På VG2 velger du mellom kokk- eller servitørfag, og fordyper deg slik at du er forberedt til neste fase av utdanningen – to år som lærling.

Læretid

Etter to år med skoleundervisning skal elevene utplasseres i to år som lærlinger. Fullfører de disse to årene, og består fagprøven, sitter de igjen med et fagbrev som enten kokk eller servitør.

Norsk Restaurantskole samarbeider med Lærlingekompaniet, noe som gjør at alle våre elever er garantert lærlingplass i to fulle år.

Lærlingekompaniet

Lærlingekompaniet er et privat opplæringskontor som bidrar til å utdanne elever i hotell- og restaurantfag. Dette har de gjort siden 1987 og hatt stor suksess med.

Å jobbe og lære opp lærlinger i kokk- og servitørfag er deres hverdag, og de har nå 300 elever fordelt mellom sine medlemsbedrifter. Her får elevene tett oppfølging, kurs, nettverksbygging og mulighet til å delta i konkurranser som Norgescup og Skills.

Vi er stolte av å ha en samarbeidspartner som siden 1987 har hjulpet 99 prosent av lærlingene sine til å fullføre fagopplæringen sin og motta fag/svennebrev.

Hvilke fag innebærer utdanningen?

I tillegg til vanlige fellesfag som norsk, matematikk og engelsk innebærer utdanningen hos Norsk Restaurantskole flere yrkesrettede fag. I løpet av skoleårene skal elevene også ha fag som lærer dem om råvarer, produksjon og bransjelivet.

Fremtidige jobbmuligheter

Når elevene har fullført to år med videregående utdanning på Norsk Restaurantskole og to år som lærling i bedrift kan de ta fagbrev. Når fagbrevet er i boks kan de tre ut i diverse yrker som krever denne bakgrunnen.

Med yrkeskompetanse i restaurant- og matfag finnes det mange jobbmuligheter. Her er noen ulike arbeidsplasser våre elever har gått videre til etter fullført utdanning:

• Restaurant
  • Kafé
  • Nattklubb
  • Bar
  • Selskapslokaler
  • Cruiseskip
  • Kantine
  • Dagligvare
  • Skoleverket
  • Næringsmiddelindustrien
  • Offentlige institusjoner som sykehus og Forsvaret

Yrker innen restaurant- og matfag

Etter å ha fullført utdanningen innen restaurant- og matfag kan elevene få jobb innen flere ulike yrker i bransjen. De kan naturligvis bli kokk eller servitør, men fagbrevet gir også mulighet for å jobbe som ernæringskokk eller ferskvarehandler.

Videreutdanning

Det finnes også flere muligheter for videreutdanning innen kokk- og servitørfaget. Aktuelle videreutdanninger innen faget er reiselivsledelse, hotelledelse og vinkelner. Det er også mulig å ta mesterbrev i kokkefaget etter fullført utdanningen.

Hvis man ikke ønsker å jobbe som kokk eller servitør gir også VG1 restaurant- og matfag yrkeskompetanse til at man kan utdanne seg mot andre yrker i bransjen. Noen av disse er: baker, konditor, slakter, fagarbeider innen industriell matproduksjon eller sjømatproduksjon, og kjøttskjærer.

Les også: Kokk lønn

Ta utdanningen hos Norsk Restaurantskole

Hvis du ønsker å jobbe med innenfor kokk- og servitørfaget er Norsk Restaurantskole det perfekte stedet for deg. Vi sørger for at du får yrkeskompetanse innen restaurant- og matfag.

Gjennom to år som elev ved skolen og to år som lærling sikrer vi god opplæring og utdanning innen faget.

Vi ønsker å løfte faget

Vi ønsker å videreføre og opprettholde norsk mat- og vinkunnskap til generasjonene som kommer. Fagbrevene i innen kokk- og servitørfaget i Norge er anerkjent på verdensbasis, og vi i Norsk Restaurantskole jobber hardt for å løfte faget slik at flere skal skaffe seg yrkeskompetanse innenfor den norske matkunsten.

Opptakskrav

For å kunne bli tatt opp som elev ved Norsk Restaurantskole må du ha fullført grunnskolen, og ha ungdomsrett (inntil du fyller 24 år). Vi har ingen karakterkrav.

Søk i dag

For å søke skoleplass hos oss kan du enkelt sende inn søknad via vårt søknadsskjema. Alt du trenger å gjøre er å fylle inn skjemaet med opplysninger om deg og dine foresatte. I tillegg må du legge inn karakterutskrifter eller vitnemål. Så kan søknaden sendes inn.

Send oss en søknad for neste skoleår og sikre deg en utdannelse innen en spennende bransje med garantert lærlingplass som kokk eller servitør.

Restaurant- og matfag gjør det mulig å være kreativ, jobbe med matkunst og med mennesker. Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat dersom du lurer på noe.