fbpx

Restaurant- og matfag hos Akademiet Norsk Restaurantskole

Hos oss er du garantert lærlingplass etter to år med videregående utdanning. Søk skoleplass på restaurant- og matfag og ta fagbrev som kokk eller servitør.

kokkelærlinger danderer mat

Akademiet Norsk Restaurantskole er en videregående skole for restaurant og matfag som satser på utdanning av fremtidige kokker og servitører. Skolen har som mål å utdanne ungdom til å bli kompetente og kunnskapsrike fagarbeidere innenfor kokk- og servitørfag. 

Vi er en skole som har fokus på god oppfølging gjennom utdanning. Fordi vi er en liten skole har vi mulighet til å følge opp hver enkelt elev tett og personlig. Hos oss er det kort avstand mellom lærer og elev, og som elev får du også mulighet til å evaluere vår stab slik at vi hele tiden kan forbedre oss. 

Elever som får veiledning på kjøkkenet.

Utdanningsprogram for kokk- og servitørfag

Elevene søker seg inn på linjen som heter restaurant- og matfag. I første del av utdanningen vil du tilegne deg praktisk og teoretisk erfaring gjennom forskjellige fag på skolen. For oss er det viktig at du som elev får god opplæring og riktig undervisning. Derfor har våre lærere både utdanning og fagbrev i fagene de underviser i, samt bred erfaring fra bransjen. 

VG1 Restaurant- og matfag – lær det grunnleggende i faget

I løpet av det første skoleåret får du et godt grunnlag innen restaurantfaget og matfaget, slik at du i VG2 kan spisse utdanningen i den retningen som passer deg best. 

VG2 Kokk- og servitørfag – velg den veien som passer deg

På det andre skoleåret velger du mellom kokk- og servitørfag. Du fordyper deg i den karriereveien du ønsker, slik at du er forberedt til neste fase av utdanningen – to år som lærling.

I løpet av utdanningen lærer du om: 

 • Kosthold, næringsmidler og ernæring
 • Hygiene
 • allergier, intoleranser, kultur/livssyn og dietthensyn
 • tilberedning og behandling av råvarer, mat og drikke
 • servering av mat og drikke
 • vin, øl, brennevin, kaffe, te og alkoholfri drikke
 • mattradisjoner, historie og høytider
 • pakking og emballering
 • kundeservice og salg
 • dekorasjon og dandering
 • arbeidsstruktur og effektivitet i arbeidet
Kokkelærlinger som kutter opp grønnsaker.
Se fullstendig oversikt over aktivitetene for skoleåret i vårt årshjul

Målet er at du skal være klar til å ta på deg rollen som lærling og deretter fullføre utdanningen, som fører fram til at du består og får fagbrev i retningen du har valgt. For å lykkes innen restaurant- og matfag bør du være kreativ og nøyaktig, men viktigst av alt: nysgjerrig og lærevillig.

Elever som øver på servering.

Læretid

Etter to år med skoleundervisning utplasseres du i to år som lærling. Fullfører du disse to årene, og består fagprøven, sitter du igjen med et fagbrev som enten kokk eller servitør. Under læretiden får du også lønn. 

Akademiet Norsk Restaurantskole samarbeider med Lærlingekompaniet, noe som gjør at du som elev er garantert lærlingplass i to fulle år. 

Les mer om hvordan det er å være lærling i kokkefaget og lærling i servitørfaget

Lærlingekompaniet 

Lærlingekompaniet er et privat opplæringskontor som bidrar til å utdanne elever i hotell- og restaurantfag. Dette har de gjort siden 1987 og hatt stor suksess med. 

Å jobbe og lære opp lærlinger i kokk- og servitørfag er deres hverdag, og de har nå 300 lærlinger fordelt mellom sine medlemsbedrifter. Her får lærlingene tett oppfølging, kurs, nettverksbygging og mulighet til å delta i konkurranser som Norgescup og Skills. 

Vi er stolte av å ha en samarbeidspartner som siden 1987 har hjulpet 99 prosent av lærlingene sine til å fullføre fagopplæringen sin og motta fag- og svennebrev. 

Elever som lager mat.

Hvilke fag innebærer utdanningen?

I tillegg til vanlige fellesfag som norsk, matematikk og engelsk innebærer utdanningen hos Akademiet Norsk Restaurantskole flere yrkesrettede fag.

I løpet av skoleårene skal du også ha fag som lærer deg om råvarer, produksjon og bransjelivet.

Hvorfor velge restaurant og matfag?

Når du har fullført to år med videregående utdanning på Akademiet Norsk Restaurantskole og to år som lærling i bedrift kan du ta fagbrev. Når fagbrevet er i boks kan du tre ut i diverse yrker som krever denne bakgrunnen. 

Med yrkeskompetanse i restaurant- og matfag finnes det mange jobbmuligheter. Her er noen ulike arbeidsplasser våre elever har gått videre til etter fullført utdanning.

Hvor kan man jobbe etter restaurant og matfag?

 • restaurant
 • kafé
 • nattklubb
 • bar
 • selskapslokaler
 • cruiseskip
 • kantine
 • dagligvare
 • skoleverket
 • næringsmiddelindustrien
 • offentlige institusjoner som sykehus og Forsvaret
Elever som lager mat.

Yrker innen restaurant- og matfag

Etter å ha fullført utdanningen innen restaurant- og matfag kan du få jobb i flere ulike yrker i bransjen. Du kan naturligvis bli kokk eller servitør, men fagbrevet gir også mulighet for å jobbe i andre relaterte yrker som ernæringskokk eller ferskvarehandler. 

Videreutdanning

Det finnes også flere muligheter for videreutdanning innen kokk- og servitørfaget. Aktuelle videreutdanninger innen faget er reiselivsledelse, hotelledelse og vinkelner. Det er også mulig å ta mesterbrev i kokkefaget etter å ha fullført utdanningen. 

Hvis du ikke ønsker å jobbe som kokk eller servitør gir også VG1 restaurant- og matfag yrkeskompetanse til at du kan utdanne deg innen andre yrker i bransjen. Noen av disse er: baker, konditor, slakter, pølsemaker, fagarbeider innen industriell matproduksjon eller fagarbeider i sjømatproduksjon.

Les også: Kokk lønn

Hvorfor ta utdanningen hos Akademiet Norsk Restaurantskole?

Hvis du ønsker å jobbe med innenfor kokk- og servitørfaget er Akademiet Norsk Restaurantskole det perfekte stedet for deg. Vi sørger for at du får yrkeskompetanse innen restaurant- og matfag. 

Gjennom to år som elev ved skolen og to år som lærling sikrer vi god opplæring og utdanning innen faget, slik at du er klar for å tre raskt inn i arbeid når utdanningen er ferdig.

Elever som lærer veiledning på matlaging.
Servering av mat i spisesalen på Akademiet Norsk Restaurantskole.

Vi ønsker å løfte faget 

Vi ønsker å videreføre og opprettholde norsk mat- og drikkekunnskap til generasjonene som kommer. Fagbrevene i kokk- og servitørfaget i Norge er anerkjent på verdensbasis, og vi i Akademiet Norsk Restaurantskole jobber hardt for å løfte faget slik at flere skaffer seg yrkeskompetanse innenfor den norske matkunsten.

Opptakskrav

For å kunne bli tatt opp som elev ved Akademiet Norsk Restaurantskole må du ha: 

 • fullført grunnskolen
 • ha ungdomsrett (inntil du fyller 24 år) 

Vi har ingen karakterkrav.

Søk i dag

For å søke skoleplass hos oss kan du enkelt sende inn søknad via vårt søknadsskjema. Alt du trenger å gjøre er å fylle inn skjemaet med opplysninger om deg og dine foresatte. I tillegg må du legge inn karakterutskrifter eller vitnemål. Så kan søknaden sendes inn. 

Send oss en søknad for neste skoleår og sikre deg en utdannelse innen en spennende bransje med garantert lærlingplass som kokk eller servitør.

Restaurant- og matfag gjør det mulig å være kreativ, jobbe med matkunst og med mennesker. Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat dersom du lurer på noe.