Årshjulet for skoleåret
Dette er et eksempel på hvordan vårt årshjul ser ut.
Det er noen endringer år for år, og årshjulet med aktiviteter oppdateres etter behov.
August: oppstart mandag 19. august kl 10.00 for både VG1 og VG2
- Forventninger
- Helse-, miljø og sikkerhet samt Internkontroll
- Skikk og bruk
- Brannøvelse
- Teambuilding
- Studieteknikk, oppgaveskriving og jobbsøkerkurs
- Foreldremøte
- Besøk av: helsesøster, politi, antidoping Norge og bransjepersoner
- Etablere elevråd
- Velkommen, bli kjent.
- Kartlegging av læreforutsetninger og forventninger
- Utvikling av avtale om læringsmiljø i fellesskap (skikk og bruk, skrevne og uskrevne regler)
- Kartlegging av eget yrkesønske – bevisstgjøring i forhold til yrkesvalg (presentasjon av mulige yrker innen RM)
- Periodeplan 1: Praktisk oppgave i felles tema, rettet mot elevenes yrkesønske(r) Se oppgavetekst.
- Å bli kjent med bransjene i utdanningsprogrammet, eget yrkes særtrekk og de andre RM-yrkene
- Helse, miljø og sikkerhet (HMS)
- Hygiene
- Kroppsøving: ergonomi, arbeidsstillinger og løfteteknikk
Programfag: Lærer gjennomgår hva HMS og hygiene er og utfordringer knyttet til temaene i RM-yrkene. Eleven gjør praktiske øvelser med løfte og arbeidsteknikk. Fellesfagene: inn i praksis Kroppsøving: Medlemsskap på treningssenter
September
- Yrkesfaglig fordypning
- Førstehjelp, hjerte- lungeredning
- Omvisning på hotell
- Skikk og bruk
- Valg av lærefag i prosjekt til fordypning (PTF) og utvikling av plan i samarbeid mellom elev, lærer og bedrift
- Utplassering i bedrift
- Oppgave i dokumentasjon av kvalitet og hygiene i bedrift
- Yrkesfaglig fordypning med fokus på kvalitet, hygiene og generell kompetanse
Oktober
Høstferie uke 40
- Råvarer
- Arbeidsteknikk
- Halvårssamtale med elevene og planlegging av satsingsområder neste halvår
- Sopp, fisk, bær og vilt
- Bedriftsbesøk
- Praksis på kjøkken
- Kvalitet i arbeid, refleksjon, vurdering og argumentasjon
- Presentasjon
- Dokumentasjon av arbeid og læring
- Fokus på råvarebehandling i praksis på kjøkkenet
- Engelsk: oversetting av faglige tekster – rettskriving og tekstbygging m/illustrasjoner
- Kroppsøving: statisk belastning og yrkesskader
- Matematikk: praktiske problemstillinger i yrkene
- Naturfag: Enkle undersøkelser
- Norsk: dokumentasjon og presentasjon ved bruk av ulike uttrykksformer og verktøy
November
- Forberedelser til juleaktivitetene
- Bedriftsbesøk
- Kostberegning
- Bransjekunnskap med oppgave
- Bedriftskunnskap (arbeidsmiljølov, skjenking, oppbevaring, logistikk, bestilling, booking, kassasystem, faktura, moms, etc)
- Julearrangement for samarbeidspartnere.
- Kundeservice
- Kultur og tradisjon i eget yrke og andre RM-yrker
- Engelsk: kundekommunikasjon
- Kroppsøving: fysisk aktivitet
- Matematikk: praktisk matematikk og hensiktsmessige verktøy i yrkene
- Naturfag: markedsundersøkelser
- Norsk: informasjonsinnhenting og kildekritikk
Desember
Juleferie: Fra og med 21. desember
- Julemarked: forberedelse, produksjon og utsalg
- Tverrfaglig oppgave
- Produksjon til julemarked
- Spesialkost (allergi, spiseregler, matkultur)
- Sammenhengen mellom kosthold og helse
- Halvårsoppgave: Sammensatt og helhetlig oppgave med vurdering (Skriftlig oppgave og praktisk prøve)
- Tradisjonsmat og juleaktiviteter i RM-yrkene
- Engelsk: ordforråd og engelsk som arbeidsspråk, teknisk engelsk
- Kroppsøving: aktuelle idretter for å ivareta egen helse
- Matematikk: trigonometri og geometri knyttet til funksjonalitet og estetiske uttrykk
- Naturfag: globale interessekonflikter knyttet til miljøspørsmål i bransjene
- Norsk: kundekommunikasjon og service
Januar
Oppstart: 2. januar
Utplassering 1 uke (før videre valg)
- Halvårsvurdering: elever og lærere vurderer egen og andres aktiviteter det første halvåret, med fokus på videreutvikling og muligheter for å bli enda bedre
- Periodeplan 8: praktisk tverrfaglig oppgave i henhold til periodens tema
- Kvalitetsvurdering av hele arbeidsprosesser, egen læring og læringsbehov
- Engelsk:
- Kroppsøving:
- Matematikk: tolking og å bruke formler i daglig arbeid
- Naturfag: undersøkelser knyttet til hygiene og kvalitetssikring av arbeidsprosesser
- Norsk: drøfting av faglige utfordringer og argumentasjon
Februar
Vinterferie: uke 8, fra og med 19. til og med 23. februar
- Ernæring (sunt og usunt)
- Økonomi
- Engelsk: allmenne emner i kundekommunikasjon
- Kroppsøving
- Matematikk: energiberegning
- Naturfag: næringsstoffer i ulik mat, spesialmat
- Norsk: aktiv lytting og refleksjon
Mars
Påskeferie fra og med 26. mars
- Læring og utvikling
- Vurdering av kompetanse
- Engelsk: analyse av egen kompetanse og læring
- Kroppsøving: anatomi og fysiologi
- Matematikk: budsjettering og regnskap
- Naturfag: bærekraftig forbruk
- Norsk: refleksjon og bruk av estetiske virkemidler i dokumentasjon
April
Oppstart 2. april
- Periodeplan 12: Praktiske helhetlige oppgaver i henhold til tema
- Halvårssamtale
- Elevene planlegger eget læringsarbeid (under veiledning etter behov), for å nå målene i læreplanen
- Mat og helse
- Bærekraft (Kostens betydning i et samfunnsperspektiv)
- Bransjenes utfordringer
- Engelsk:
- Kroppsøving: betydningen av aktivitet for egen helse
- Matematikk: målestokk og posjonsberegninger
- Naturfag: slanking, trening, fordøyelse og forbrenning
- Norsk: kommunikasjon og ulike roller i samtaler, diskusjoner og presentasjoner
Mai
Fridager og helgedager: 1. mai, 10, mai, 11. mai, 17 mai og 21. mai
- Periodeplan 13: Praktiske helhetlige oppgaver iht tema
- Arbeid etter egen plan
- Repetisjon Egenvurdering etter behov
- Engelsk: drøfting av fagnyheter og yrkesfagets utvikling på engelsk, kildekritikk
- Kroppsøving: analyse av egen helse og utvikling av skreddersydd treningsprogram
- Matematikk: beregning av priser på menyer og andre produkter, beregning av lønn, skatt og avgifter
- Naturfag: bærekraftig utvikling i yrkene
- Norsk: argumentasjon, faglig arbeid i et samfunnsperspektiv
Juni
Avslutning 22. juni
Oppsummering
- Periodeplan 14: Standpunktprøve (praktisk)
- Halvårs- og standpunktvurdering med elevenes egenvurdering
- Vurdering av skolens opplæringsvirksomhet i samarbeid mellom elever og lærere. Fokus på videreutvikling av opplegget og forbedringsmuligheter.
- Studietur
- Sommermiddag med familie og venner.
- Engelsk1: som språk i et internasjonalt perspektiv og urfolk i engelskstalende land
- Kroppsøving
- Matematikk: ulike måleenheter og beregning av kurser og ulik valuta
- Naturfag: markedsundersøkelser
- Norsk: presentasjon