fbpx
Hendene til en kokk som baker i en restaurant

Ta fagprøve som kokk

Å ta fagprøve som kokk er en yrkesfaglig utdanning som gir deg kompetanse og kvalifikasjoner innenfor matlaging og kjøkkenarbeid. 

Fagbrevet gir deg mulighet til å jobbe som kokk i ulike typer virksomheter som restauranter, hoteller og institusjoner.

Hva gjør en kokk?

En kokk er blant annet ansvarlig for å lage mat og delta i konseptutvikling.

Planlegge og utvikle menyer: En kokk samarbeider med ledelsen og andre kokker for å utvikle menyer som passer til restaurantens konsept og gjestenes behov.

Innkjøp av ingredienser: Kokkene er ansvarlig for å velge og kjøpe inn ingredienser av høy kvalitet for å lage mat.

Forberede ingredienser: Kokken tilbereder og forbereder ingredienser før matlagingen starter, inkludert skjæring, kutting og rensing av maten.

Matlaging: Kokken står for selve matlagingen, som inkluderer tilberedning av kjøtt, fisk, grønnsaker og andre ingredienser. Kokken er ansvarlig for å bestemme riktig tid og temperatur for matlaging.

Presentasjon: Kokken er ansvarlig for å presentere maten på en estetisk og appetittvekkende måte.

Sørge for hygiene og mattrygghet: Kokken skal sørge for at maten tilberedes på en trygg måte og at hygiene og renslighet følges nøye for å unngå spredning av sykdom.

Samarbeide med andre ansatte: Kokken samarbeider med andre ansatte, som servitører og andre kokker, for å sørge for at mat og drikke serveres på en koordinert og effektiv måte.

Elever som lærer veiledning på matlaging.

Krav for å ta fagprøven som kokk

For å ta fagbrev som kokk må du først gjennomføre en toårig utdanning i restaurant- og matfag på videregående skole. Etter fullført utdanning må du være praksiskandidat med to års praksis som lærling i en godkjent virksomhet for å kunne ta fagprøven.

 

Praktisk og teoretisk del

Fagprøven består av en praktisk og teoretisk del hvor du viser dine ferdigheter innenfor matlaging, kostnadsberegning, menyplanlegging, hygiene og arbeidsmiljø. Når du har bestått fagprøven, får du tildelt et fagbrev som dokumenterer din kompetanse som kokk.

Med fagbrev som kokk åpner det seg mange karrieremuligheter innenfor restaurant- og matbransjen. Du kan jobbe som kjøkkensjef, souschef eller som kokk på restauranter og hoteller, og du kan også jobbe innenfor kantine- og institusjonsdrift.

 

Hvorfor bli kokk?

Det er mange grunner til å vurdere å bli kokk. Her er noen av dem:

  • Kreativitet: Som kokk har du muligheten til å være kreativ med maten du lager, og du har muligheten til å eksperimentere med ulike smaker og ingredienser.
  • Jobbmuligheter: Matbransjen er stadig i vekst, og det er alltid behov for dyktige kokker. Som kokk får du jobbe i restauranter, hoteller, kafeer, kantiner, institusjoner, catering og mye mer.
  • Jobbsikkerhet: Mat er en grunnleggende nødvendighet, og det betyr at matbransjen alltid vil være til stede. Dermed er jobbsikkerheten for kokker relativt høy.
  • Reise og opplevelser: Kokker har mulighet til å jobbe over hele verden, og lære om forskjellige kulturer og matlagingstradisjoner. Dette gir deg muligheten til å reise og oppleve nye steder samtidig som du jobber.
  • Livslang læring: Matbransjen utvikler seg kontinuerlig, og det betyr at det alltid vil være noe nytt å lære og utforske som kokk. Du har muligheten til å utvikle deg, og lære gjennom hele karrieren din.
  • Gleden av å lage mat: Hvis du elsker å lage mat, vil det å jobbe som kokk gi deg muligheten til å jobbe med det du elsker og på den måten gi deg en følelse av tilfredshet og glede i arbeidshverdagen din.

Kan jeg bli kokk som voksen?

Det er mulig å ta fagbrev som kokk i voksen alder. Voksne som skal ta fagbrev må avlegge en skriftlig eksamen og kunne dokumentere minst fem års praksis. Det er fagopplæringskontoret i fylket du bor i som arrangerer fagprøve og vurderer din praktiske erfaring.

Les mer om servitør fagbrev.

 

Pris – Kokk fagprøve

Pris skolepenger pr. år er 30 000,-. Denne summen deles opp i to betalinger á 15.000,- (hvert semester). Skolepengene inkluderer MacBook Air, kokk- og servitøruniformer, kniver, frokost og lunsj hver dag, topp motiverte lærere og et trygt og sikkert miljø.

Vi har samarbeid med de beste bransje- og leverandørbedriftene i landet slik at vi til enhver tid har tilgang på det siste innen restaurantfaget.

 

Hvorfor velge Norsk Restaurantskole?

Det er mange grunner til å velge Norsk Restaurantskole hvis du ønsker å utdanne deg som kokk eller jobbe i restaurantbransjen.

  • Vi har et godt omdømme, og mange restauranter og hoteller ser etter kandidater som har utdanning fra vår skole.
  • Norsk Restaurantskole er kjent for å tilby høy kvalitet på utdanningen sin, med dyktige lærere og moderne fasiliteter.
  • Karrieremuligheter: Norsk Restaurantskole har et omfattende nettverk av samarbeidspartnere innenfor restaurant- og matbransjen som kan åpne opp for karrieremuligheter for studentene etter endt utdanning.
  • Fleksibilitet: Skolen tilbyr fleksible utdanningsløp med mulighet for både heltids- og deltidsstudier, samt mulighet for å kombinere jobb og studier.

Alt i alt er Norsk Restaurantskole et godt valg for deg som ønsker å utdanne deg som kokk eller jobbe innenfor restaurant- og matbransjen. Vi tilbyr høy kvalitet på utdanningen, praksisnær undervisning og karrieremuligheter.

Hvis du har flere spørsmål, ta kontakt, på telefon: 417 80 739. Eller send oss en e-post: post@norskrestaurantskole.no.

Les mer informasjon om skolen her.​​